Jag gillar att baka!

Helg med bakning


skrivet den 22 jan av Admin, klockan:10:38
Jag har nu gett er ett par härliga recept som ni kan förgylla i princip vilken dag som helst i veckan. Amerikanska pannkakor, chokladkaka med kola, samt banankaka med citrusglasyr är samtliga väldigt populära i mitt kök, och mina gäster älskar dem. Tänk på att ni kan variera efter smak och behov innehållet i dessa, så att ni hittar den miks som passar just er. Men detta är bara tre favoriter som jag har i mitt lager, jag kommer givetvis att återkomma med fler härliga recept som kommer att förgylla er vardag, hoppas jag ju så klart. Till denna helg som kommer har jag avsagt mig att aktiviteter för att det ska bli en helg med bakning bara. Jag ska testa ett par nya rätter, men även jobba lite med ett par annorlunda desserter, jag lovar att återkomma med vad jag gjorde (jag har ännu inte bestämt mig exakt vad jag ska baka –men jag har ett par bra idéer). Hur som helst så hoppas jag att ni kommer att ha en trevlig helg, så återkommer jag sedan. Med lite nya tips och recept som kan komma att lyfta vardagen, inte bara för mig utan även för er!

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amerikanska pannkakor – servering


skrivet den 21 jan av Admin, klockan:10:38
Innan gästerna kommer så kan ni förvara pannkakorna i en varm ugn så att pannkakorna håller sig varma och i rätt konsistens. Detta bör ni göra redan medan ni steker pannkakorna, så att de första pannkakorna inte blir kalla, medan ni tillreder de andra pannkakorna. När ni sedan stekt klart allt så låt dem vila i ugnen. Ska ni dock äta dem direkt, vilket jag kan rekommendera, så är det bara att ställa fram dem på middagsbordet. Ställ fram sirapen, och se till att vispa och förbereda crème fraichen, gör detta med elvisp så går det lite snabbare, men man kan ju alltid vispa för hand också, det där gör ni hur ni vill. Noppa bären –om det nu är jordgubbar – som ni ska servera pannkakorna med, har ni hallon så slipper ni ju detta lilla extraarbete. För att få extra bra stämning brukar jag duka upp bordet så att det är riktigt fint och inbjudande. På vintern och när det är mörkt kan man dessutom tända lite ljus för att få den där extra värmande känslan. Hur som helst, så tror jag att detta är en perfekt rätt för den hungrige gästen, med tanke på att de amerikanska pannkakorna är så mättande.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amerikanska pannkakor – tillagning


skrivet den 20 jan av Admin, klockan:10:38
Nu kommer vi till den spännande delen med att tillaga dessa amerikanska pannkakor. Det ni börjar med är att smälta smöret, sedan låter ni det svalna lite. När det har svalnat så blandar ni i de tre äggen och mjölken, och efter detta tar ni sedan de torra ingredienserna och häller i smeten med ägg och smör. När ni har vispat smeten fin och jämn låter ni den sedan vila i allt från tio minuter till tjugo minuter, detta för att få bästa effekt på pannkakorna. Nu är det dags för själva stekningen. Ta fram er bästa stekpanna och smält smör i denna. Sedan steker ni pannkakorna, en efter en. Det man kan tänka på är att man med fördel kan steka flera pannkakor åt gången, såvida man har en stor stekpanna. Kom också ihåg att det är dags att vända på pannkakorna när ni ser att det bildas bubblor på ovansidan. Man kan även steka dessa i en så kallad plättlagg, och då håller ju de sin form på ett mycket bättre sätt. Jag skulle nog föredra att göra dessa i en plättlagg, men samtidigt är det ju lite mer utmanande med att steka på fri hand så att säga, så gör ni här hur ni vill, och utefter den erfarenhet ni har.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amerikanska pannkakor – ingredienser


skrivet den 19 jan av Admin, klockan:10:38
Något riktigt häftigt att göra är pannkakor, men inte vilka som helst –utan så kallade amerikanska pannkakor. Jag har själv varit flera gånger i USA och då passat på att äta dessa, och jag kan bara säga att de är grymma. Dessa pannkakor skiljer ju sig en hel del från de pannkakor som vi gör i Sverige, men även i Bosnien, där jag kommer ifrån. Det man kan säga rent generellt sätt är att de amerikanska pannkakorna både blir fluffigare och fylligare än vanliga pannkakor, och på så sätt blir de ju också mer mättande. De ingredienser ni behöver är 50 gram smör, tre stycken ägg, 2,5 deciliter mjölk, 5 deciliter vetemjöl (detta motsvarar cirka 300 gram, men det kan variera), 2,5 teskedar bakpulver, samt 1 tesked salt och 1 matsked strösocker. Som tillbehör kan man antingen ha lönnsirap, som kanske är det klassiskt amerikanska att servera det med, annars kan servera det med exempelvis crème fraiche eller färska bär som hallon eller jordgubbar, välj där vad ni själva tycker bäst om, sedan går det ju alltid bra att variera också med de olika tillbehören!

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chokladpaj med kola – servering


skrivet den 18 jan av Admin, klockan:10:37
Nu har ni i princip gjort er första chokladpaj med mörk, eller vit kola. Det som rekommenderas inför servering är att ni serverar allting kallt, så låt chokladpajen vila i kylskåpet tills gästerna har kommit. När det sedan är dags för det magiska ögonblicket så tar ni fram chokladpajen ur kylen, och pudrar den med kakaon, för att ge kakan den där avslutningen. Ni ska veta att kakan är mycket mäktig så servera den gärna i småbitar, som ni innan serveringen kan skära upp i köket, så att är redo för utdelning så att säga. Det man kan göra för att få lite spets på kakan är om ni dessutom serverar kakan med grädde till, vispad grädde ska det vara så klart. Jag tror att detta blir en succé på matbordet sedan. Just kombinationen med choklad, kola och grädde är oslagbar. Till detta föredrar jag att ta en kopp kaffe eller grönt te, medan de lite yngre kanske föredrar att dricka saft eller mjölk till kakan. Oavsett vad så tror jag att detta blir en kaka som ni sedan kommer att fortsätta att göra, eftersom den är så populär bland gästerna och snabbt går åt.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chokladpaj med kola – ingredienser


skrivet den 17 jan av Admin, klockan:10:37
Jag tycker att banankaka med citrusglasyr är en riktig höjdare, men vill man variera sig och bjuda på en riktig specialare, så skulle jag nog rekommendera chokladpaj, men inte vilken chokladpaj som helst, utan den ska dessutom vara med kola. Här har ni en riktigt liten lyxig paj, som fungerar i alla sammanhang, och såväl sommar som vinter. De ingredienser ni behöver införskaffa är följande: 200 g chokladkaka (ni väljer vilken beroende på smak och humör), 75 gram smör. Ska ni ha en mörk chokladkola så behöver 1,5 deciliter vispgrädde, 1,5 deciliter strösocker, 1 deciliter mörk sirap, 2 matskedar kakao, en halv tesked ättiksprit (12 procent blir bäst), samt 50 gram smör. Ska ni göra en vit chokladkola, så byter ni helt enkelt ut de där matskedarna kakao med 100 gram vit choklad i stället och ersätter den mörka sirapen med ljus. Till garneringen så rekommenderas kakao. Receptet är avsett för hela fjorton bitar, så jag tror det ska räcka till en normal bjudning. Behöver ni till fler så kan ni ju alltid göra två kakor efter varandra, då har ni till 28 bitar, och då har ni så att ni kan bjuda många.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Banankaka med citrusglasyr – servering


skrivet den 16 jan av Admin, klockan:10:37
När ni har blandat allting och vispat det så att smeten är riktigt fin och jämnt fördelar så är det dags att klä långpannan med så kallat bakplåtspapper. Långpannan ni väljer kan vara den av standardformat, men det där bestämmer ni själva. När pannan är fixad med bakplåtspapper så häller ni ut smeten i pannan. Nu är det bara för er att vänta tills att ugnen når de där 200 graderna. Sedan låter ni grädda smeten i en si så där tjugo till tjugofem minuter. Ni kan grädda den i mitten av ugnen, men jag skulle nog rekommendera i den nedre delen, för det blir lite bättre och godare då. När gräddningen är klar så tar ni ut kakan och låter den svalna. Under denna process fixar ni glasyren och rör ihop osten med smöret som ska vara mjukt och florsockret. När kakan har svalnat brer ni ut glasyren över den. Innan ni serverar den så kan ni ställa in den i kylen. När den är riktigt sval så kan ni garnera med rivet apelsinskal, innan ni skär upp den i bitar och ställer fram på matbordet. Så –där är kakan klar! Enkelt, väl?

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Banankaka med citrusglasyr – tillagning


skrivet den 15 jan av Admin, klockan:10:36
Så, nu har jag hittat vad och i vilken mängd man behöver de olika varorna för att få till glasyren på ett korrekt sätt. Glasyren kan ni förbereda sedan, men det som kommer att behövas är 200 gram philadelphia ost, 25 gram smör, som håller rumstemperatur, alltså någonstans runt 20 grader, en deciliter florsocker, samt en halv citron som behövs för saft och till finrivet skal, samt en halv apelsin, som ni sedan garnerar kakan med. Och det är just det som sedan garneringen består av –rivet apelsinskal. Medan ugnen värms upp, så blandar ni ägg och socker och vispar det väl. Smält smör och blanda ner mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsockret. Mosa sedan bananerna och addera citronsaft som ni pressar fram ur citronen. Allt detta ska ni sedan blanda i äggsmeten. Denna process tar inte så lång tid, men har ni förberett allting som sig bör, det vill säga att köket för det första är rent och prydligt innan ni börjar baka, och att sedan allt är rent och organiserat, varorna framme och så vidare, så går ju allting så mycket smidigare och snabbare.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Banankaka med citrusglasyr – ingredienser


skrivet den 14 jan av Admin, klockan:10:36
En given favorit när jag bakar är banankaka med citrusglasyr. Den upptäckte jag ganska tidigt när jag kom till Sverige, och har sedan dess även velat göra en sådan själv, eftersom den är så god. Det som gör den så fin är att flera komponenter som bananer, kardemumma och på det spetsat med lite citron, gör sig så bra i ett bakverk. Man kan undra hur bananerna ska hålla färgen i kakan, men det är då man tar till knepet med citronsaft som man blandar i när man mosar bananerna i skålen. Ni kanske undrar hur man tillagar denna och vilka ingredienser som ingår, och det ska jag berätta för er nu. För det första måste ni ställa ugnen på 200 grader, och medan ugnen värms upp ställer ni fram ingredienserna: tre stycken ägg, 3,5 deciliter smör, 100 gram strösocker, 4,5 deciliter vetemjöl, tre teskedar bakpulver, två teskedar vaniljsocker, två teskedar kardemumma, ett par bananer (tre stycken rekommenderas), samt en halv citron, som ni sedan ska pressa fram saften ur och blanda i moset med bananer så att de behåller sin fina färg, och inte blir bruna, som så snabbt händer med bananer. Dessutom kommer ni behöva en del saker till glasyr och garnering, men jag ska kolla upp exakt vad så återkommer jag.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5